Narava brez meja

Kratki dokumentarni film

2020

Celoten dokumentarni film (15´) si lahko ogledate v informacijsko izobraževalnem središču TNP domu Trenta.

Narava brez meja je kratki dokumentarni film Triglavskega narodnega parka in naravnega parka Julijskega predgorja.

V naravi ni nič stalnega, razen stalnega spreminjanja. Ogenj, zemlja, zrak in voda so največji misteriji narave ter hkrati pogoji za življenje. Intenzivno spreminjanje narave skozi čas, danes izrazito opazimo na njenem površju v tipično oblikovanih dolinah, rečnih strugah, različnih ledeniških morenah in okamenelih fosilih. Vode, prodišča, obvodna vegetacija, dolinski travniki, gozdovi na različnih višinskih pasovih, pašne planine, barja in mokrišča ter kamniti svet nad drevesno mejo vse do najvišjih vrhov so življenjska okolja za več deset tisoč različnih rastlinskih in živalskih vrst.

Vse je povezano. Ni večvrednih, manjvrednih, ničvrednih, pomembnih ali nepomembnih, potrebnih ali nepotrebnih, ampak je vsaka življenjska oblika potrebna in enakovredna. Človek je na obrobju zavarovanih območij že od nekdaj prisoten z različnimi oblikami preživetja: poljedelstvo, planinsko pašništvo in sirarstvo, gozdarstvo, tri tisoč let stara tradicija gorskega rudarjenja, v dolinah pa čebelarstvo in iznajdljiva domača obrt. Človek je že od nekdaj le del narave, nikakor pa ne njeno središče, absolutni gospodar. Ko je izgubljal prvobitni stik z naravo, je izgubljal stik s samim seboj.

Naravne vrednote nimajo cene, ampak neskončno vrednost. Ali kot je zapisal Albert Einstein: kar je vredno, ne moreš šteti, kar pa lahko šteješ, ni vredno šteti.

Naročnik
TNP

Produkcija
Vizualist

Direktor fotografije
Rožle Bregar

Avtor glasbe in oblikovalec zvoka glasbe
Janez Dovč

Producent
Tadej Gorzeti

Spremno besedilo
Janez Bizjak

Govorci
Pavle Ravnohrib (SLO)
Michael Manske (ENG)
Nico De Gregorio (ITA)

Montažer in barvna obdelava
Rožle Bregar

Oblikovalec zvoka
Matjaž Moraus Zdešar

Dodatni posnetki
Matej Vranič
Matic Oblak
Janez Kotar
Nejc Slatner

Snemalec zvoka
Tadej Gorzeti